GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

04 Mart 2019

Roma İmparatorluğu’nun Anadolu Sınırında Görev Yapan Lejyonları

Konuşmacı: Oğuz Yarlıgaş

Bu sunum Roma Devletinin Anadolu’da oluşturduğu sınır yapılanmasının gelişimine ve bu sınırda görev alan lejyonların tarihine odaklanmaktadır.

MÖ 190 yılında Anadolu topraklarına ilk kez ayak basan Roma ordusunun bu bölgede kalıcı olması, MÖ 129 yılında Roma Devletinin Batı Anadolu’da Asia eyaletini kurmasıyla gerçekleşmişti. Zaman içinde egemenliğini Anadolu’nun içlerine doğru genişleten Roma imparatorluğu, MS 1. yüzyılın ikinci yarısında Fırat nehrini esas alarak bölgede bir sınır yapılanması oluşturdu. Sınırın doğusu, o dönemde Roma’nın karşısındaki en iyi örgütlenmiş güç olan Parth Devletiydi. Fırat sınırı ilk önce bu iki devlet arasında, yaklaşık 200 yıl boyunca işlev gördü. MS 3. yüzyılın başlarında Parth Hanedanının yerini Sasani Hanedanı aldı ve bu sınır MS 3. yüzyılın sonlarına kadar iki güç arasındaki işlevini korudu.

Bu sunumda yaklaşık üç yüzyıllık bu süreç ana hatlarıyla ele alınacak ve bölgede görev yapan lejyonlar ile söz konusu sınırın gelişimi ve işlevi hakkında düşünceler paylaşılacaktır.

Katılım:  Program 9 Mart 2019 Cumartesi günü saat 16.00’da İLEM Teras Salonda gerçekleşecek. Programa ilgi duyan herkes davetlidir.

Başlangıç Tarihi Başlangıç Saati Bitiş Tarihi Bitiş Saati Yer
09 Mart 2019 16:00 09 Mart 2019 17:30 İLEM