GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

25 Nisan 2018

İslamcı Dergiler Sempozyumu Gerçekleştirildi

İLEM önemli bir projeye daha imza atarak, İslamcı Dergiler Sempozyumunu gerçekleştirdi.

Kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği özgün çalışmalarla ilmi faaliyetlerini devam ettiren İlmi Etüdler Derneği, 1960-80 döneminde dergi yayıncılığında bizzat görev almış isimleri bir araya getirdi.

İlmi Etüdler Derneği ve Üsküdar Belediyesinin iş birliği ile gerçekleştirilen İslamcı Dergiler Sempozyumu 13-14 Mart tarihlerinde Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

İki gün boyunca süren sempozyumda “İslamcılığı ve İslami Yayıncılığı Yeniden Düşünmek”, “Resmi Alanı Aşma ve Sivil Mecra Arayışları”, “İslamcılığın Yerel Dili: Edebiyat Dergileri”, “Düşüncede ve Eylemde Yeni Arayışlar”, “Kurumsal Birikimin Yansımaları” başlıklarını taşıyan 5 Oturum gerçekleştirildi. Sempozyum kapsamında düzenlenen ve Tanıklıklar başlığını taşıyan özel bir oturumla 60-80 arası dergi yayıncılığında rol almış önemli isimler dinleyicilerle bir araya geldi.

Mavera, Hilal, Düşünce, Diriliş, Tohum, İslam Medeniyeti, Büyük Doğu, Şura, Tevhid, Çatı, Milli Gençlik, Akıncı, Yeniden Milli Mücadele, Edebiyat ve diğer birçok dergi hakkında sunum ve müzakerelerin yapıldığı sempozyumda Tanıklıklar Oturumu büyük bir ilgiyle takip edildi.

Gerçekleştirilen Tanıklıklar oturumunda, dönemin yayıncılığında bizzat rol almış ve gelişmelere yakından tanıklık etmiş İsmail Kazdal, Beşir Eryarsoy, Turan Koç, Hasan Güneş ve Selahaddin Eş Çakırgil gibi değerli isimler genç kuşaklarla deneyimlerini paylaştı.

İsmail Kazdal konuşmasında Necip Fazıl ile Büyük Doğu’da çalıştığı dönemlere değinirken ayrıca Hilal dergisinin yayın hayatına nasıl başladığını ve bu süreçte başından geçen zorluklara nasıl göğüs gerdiğini anlattı.

Beşir Eryarsoy ise konuşmasına Düşünce Dergisinde, Selahaddin Eş Çakırgil hakkında yayınladıkları ve Çakırgil’in tutuklandığını duyuran haberi okuyarak başladı. Eryarsoy konuşmasına bu minvalde devam ederek 60-80 döneminde fikir söylemenin ne kadar güç olduğuna dikkat çekti. Eryarsoy konuşmasında o dönemde yapılan tercümelerde de dikkat çekerek bu tercümelerin o dönemde büyük güçlüklerle gerçekleştirildiğini ve çoğu zaman yetersiz kaldığını da belirtti.

Turan Koç Tanıklıklar Oturumunda gerçekleştirdiği konuşmasında Diriliş ve Edebiyat dergilerinde nasıl çalışmaya başladığını, çıraklıktan ustalığa uzanan serüveninin nasıl bir serencamı olduğunu dinleyicilerle paylaştı. Koç Konuşmasında 60-80 döneminde yaptıkları çevirilerin de önemine vurgu yaparak, Edebiyat Dergisi içerisindeki çalışmalara ve bu sürede başlarından geçen olaylara yer vererek dergicilik alanındaki deneyimlerini paylaştı.

Tevhîd ve Hicret dergilerinde edindiği tecrübeleri aktaran Selahaddin Eş Çakırgil ise 60-80 arası yayıncılık yapanların bunu ne kadar zor koşullarda gerçekleştirdiğini vurgu yaparak konuşmasına başladı. Cakırgil 1950’lerden sonra toplumsal olarak içine düşülen durumun fark edilmeye başlandığına vurgu yaparak bu süreçten sonra çalışmaların büyük önem kazandığını bunun en fazla yükselişe geçtiği dönemde de kendilerinin mücadele vermek için ne tür zahmetleri omuzlamak durumunda kaldığını salondakilerle paylaştı.

Tanıklıklar başlığını taşıyan bu özel oturumda son konuşmayı Hasan Güneş gerçekleştirdi. Güneş konuşmasında İslami Hareket Mecmuası’ndaki çalışmalarına yer vermeden önce dönemin şartlarına dikkat çekerek, 1980’lerdeki ortamın hareket ortamı olduğuna vurgu yaparak bunu derginin ismiyle bağlantısını ifade etti. Güneş İslami Hareket dergisinin başlıklarından örnekler vererek ayrıca derginin yayın politikasını, siyasi vizyonunu ve mücadeleleri boyunca 60-80 döneminde yazdıkları yazılar ve konular hakkında dinleyicileri bilgilendirdi.

Dönemin fikir kalesi olan dergilerde vazife icra etmiş olan usta dergicilerin konuşmalarının ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde katkı sunan dinleyicilerin zenginleştirdiği oturum belgesel niteliğinde gerçekleşti.

İki gün boyunca süren sempozyum kapsamında önemli bir sergi de gerçekleştirildi. 60-80 arasında yayınlanan dergiler arasında yapılan derinlikli taramalar neticesinde seçilen 120 adet dergi kapağından oluşan İslamcı Dergiler Sergisi iki gün boyunca yoğun bir ilgiyle izlendi.