GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

14 Mayıs 2018

İLEM Yaz Akademisi Gerçekleştirildi

İLEM, 17-24 Temmuz tarihleri arasında “İstanbul’dan Anadolu’ya İlim Köprüsü” olmak gayesiyle Anadolu’daki öğrencilere yönelik düzenlediği İLEM Yaz Akademisi’ni 66 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirdi.

15 yıldır İstanbul’daki lisans öğrencilerine yönelik eğitim programı düzenleyen İlmi Etüdler Derneği (İLEM), İstanbul’dan Anadolu’ya ilim köprüsü olma gayesiyle ilk defa İstanbul dışına açılarak, Anadolu’nun farklı şehirlerinde lisans 3.ve 4. sınıf öğrencilerine yönelik bir hafta süren İLEM Yaz Akademisini gerçekleştirdi.

İLEM Yaz Akademisi’ne 49 farklı üniversiteden 268 başvurunun yapıldığı ve kontenjan çerçevesinde 30 farklı üniversiteden 66 öğrenci katıldı. 17-24 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen program İhsan Fazlıoğlu’nun, ‘’Ne Yapmalı? Bedel, Bakış ve Süreklilik’’ başlıklı açılış konuşmasıyla başladı. Programda; Teyfur Erdoğdu, Tarih Felsefesi, Lütfi Sunar, Modernite’nin Kökenleri ve Oluşumu, İbrahim Halil Üçer, İslam Düşüncesinin Çağdaş Meseleleri, Mahmut Hakkı Akın, Türkiye’de Toplum ve Siyaset ve Vahdettin Işık Türkiye’de Modernleşme başlıklı seminer derslerini gerçekleştirdi. Abdülkadir Macit, Ali Ulvi Kurucu’nun Hatıratı I. ve II. cildinin tahlilini gerçekleştirirken, Alev Erkilet, Mazlum Doğu’nun Mağrur Çocukları kitabının tahlilinde öğrencilerle bir araya geldi. Yusuf Ziya Gökçek ise The Warth of God filminin kritiğini öğrencilerle gerçekleştirdi.

Seminer dersleri ve kitap kritikleri boyunca öğrencilerin doğrudan bir bilgi alma sürecinde bulunmaları yerine daha çok eleştirel bakış açısı kazanmaları hedeflenirken, karşılıklı soru ve cevaplarla daha da derinleşen seminer derslerinde, karşılaşılan problemlere farklı perspektiflerden bakabilmenin önemi vurgulandı.

Seminer derslerinin, kitap ve film kritiklerin yanı sıra şehir ve kültür gezilerinin de bir eğitim olduğu bilinciyle İLEM, yoğun bir İstanbul gezisi ile Anadolu’dan gelen öğrencileri ecdadın zarafet anlayışının sergilendiği tarihi yapılar ile buluşturdu. Karaköy’den Edirnekapı’ya Avrupa yakasını, sokak sokak Üsküdar’ı ve boğaz turu ile sahil şeridini gezen öğrenciler karşılaştıkları batı ve doğu mimarisinin hem fiziki yapıları hakkında hem de mimarları ile inşâ edildikleri dönemler hakkında bilgi edinmiş oldular.

Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı’nın katkıları ile gerçekleşen program, katılım belgelerinin takdiminin ardından gerçekleştirilen boğaz turu ile son buldu.