GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

22 Temmuz 2019

İLEM 4.Yaz Akademisi Gerçekleşti

İLEM, 15-20 Temmuz tarihleri arasında Anadolu’daki lisans eğitimlerine devam eden öğrencilere yönelik düzenlediği İLEM 4.Yaz Akademisi’ni 65 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirdi.

İstanbul’daki lisans öğrencilerine yönelik eğitim programı düzenleyen İlmi Etüdler Derneği (İLEM), İstanbul’dan Anadolu’ya ilim ve hikmet köprüsü olma gayesiyle düzenlediği İLEM Yaz Akademisinin dördüncüsünü Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfının destekleriyle tamamladı. Programa Anadolu’nun farklı şehirlerinden lisans 3.ve 4. sınıfa devam eden 65 öğrenci katıldı.

62 farklı üniversiteden 327 başvurunun yapıldığı programa kontenjan çerçevesinde 47 farklı üniversiteden 65 öğrenci dahil edildi. 15-20 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen program Lütfi Sunar’ın, “Türkiye'de Toplumsal Değişimin Çerçevesi: Devlet, Toplum ve Kurumlar başlıklı açılış konferansı ile başladı. Programda;Mahmut Hakkı Akın, Sosyal Bilimlerin Yapısı, Selami Varlık, Sosyal Bilimlerde Sorgulama ve Sorunsal, Yusuf Ziya Gökçek, Sinema Estetiğinin Genel Kavramları, Kasım Küçükalp, Çağdaş Felsefenin Temel Problemleri, İbrahim Halil Üçer, İslam Düşüncesinde Dönemler ve Problemler, başlıklı seminer derslerini gerçekleştirdi. Vahdettin Işık, Said Halim Paşa’nın Buhranlarımız, Özgür Kavak, Kâtip Çelebi’nin Siyaset Nazariyesi kitaplarının tahlilini yaparken, Eyüp Al ve Gökhan Şener ise Dersu Uzala filminin kritiğini gerçekleştirdiler.  Ayrıca programda Meryem Çapun’da Akademik Bir Metin Nasıl Okunur? başlığı çerçevesinde sunum yaptılar.

Bu sene sosyal bilimlerin bilgi üretme metodolojisine dair farkındalık oluşturmak teması çerçevesinde düzenlenen programda her bir öğrencinin kendi disiplininin temel paradigmasına dair sorunsala eğilmesine imkan sağlanması amaçlandı. Bu doğrultuda tüm seminerler ve kitap tahlilleri boyunca öğrencilerin doğrudan bir bilgi alma sürecinde bulunmaları yerine daha çok eleştirel bakış açısı kazanmaları hedeflenirken, karşılıklı soru ve cevaplarla daha da derinleşen seminerlerde karşılaşılan problemlere farklı perspektiflerden bakabilmenin önemi vurgulandı.

Seminer derslerinin, kitap ve film kritiklerin yanı sıra şehir ve kültür gezilerinin de bir eğitim olduğu bilinciyle İLEM, yoğun bir İstanbul gezisi ile Anadolu’dan gelen öğrencileri İstanbul’un tarihi mekanları ile buluşturdu. Edirnekapı’dan, Sultanahmet’e oradan da Süleymaniye’ye yapılan gezilerle öğrenciler karşılaştıkları batı ve doğu mimarisinin hem fiziki yapıları hakkında hem de inşa edildikleri dönemler hakkında bilgi edinmiş oldular.

Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı’nın katkıları ile gerçekleşen program, katılım belgelerinin takdiminin ardından son buldu.