GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

10 Temmuz 2021

IISS 7’de “Modern Dünya’da Müslüman Kimliği” Tartışıldı

İlmi Etüdler Derneği (İLEM) yürütücülüğünde 2013 yılından bu yana düzenlenen International ILEM Summer School (IISS) bu yıl yedinci defa kapılarını açtı. Aralarında Hindistan, Rusya, Polonya ve Latin Amerika’nın bulunduğu 20 ülkeden 45 akademisyenin ve çok sayıda dinleyicinin katılımı ile düzenlenen program 5-9 Temmuz tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleşti.

İLEM’in uluslararası programlarından olan IISS, her yıl belirlenmiş bir gündem etrafında bir hafta süreyle farklı coğrafyaların akademik birikimini ve bakış açılarını bir araya getirmeyi ve entelektüel paylaşıma imkan sunmayı amaçlıyor. Yurt içinde ve yurt dışında ilgiyle takip edilen IISS içerisinde konferanslar, dersler, konuşmalar ve atölyeler bulunuyor.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), İstanbul Üniversitesi, International League of Academicians (ILM) ve Islamic Cooperation Youth Forum’un (ICYF) destekleriyle İLEM yürütücülüğünde düzenlenen program, çevrimiçi olması sebebiyle ilk defa bu yıl herkese açık olarak gerçekleştirildi.

Müslüman Kimliği

Farklı kültürlerden farklı bakış açılarıyla zenginleşen etkinlik, “Modern Dünya’da Müslüman Kimliği” ana teması etrafında düzenlendi. Programın açılış konuşmalarını gerçekleştiren Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Köroğlu, konuşmasında IISS 7’nin “Müslüman Kimliği” temasına dair açıklamalarda bulundu. Dr. Köroğlu, “İslam dünyasında her zaman ‘Nasıl bir İslam ya da Müslüman?’ sorusuna cevap aranıyor ve bu nedenle, Müslüman kimliğinin tarihi ve güncel süreçlerini politik, toplumsal, kültürel ve felsefi boyutlarıyla ele almamız gerektiği için bu temayı belirledik” sözleriyle programın arka planına dair önemli ifadeler kullandı.

Köroğlu’nun açılış konuşmasının ardından İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Abdulkadir Macit, İLKE Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, IGMG Genel Başkan Yardımcısı Dr. Abdulhalim İnal, ICYF Başkanı Taha Ayhan, YTB Başkanı Abdullah Eren ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmalarını gerçekleştirdi.

Akabinde Syed Farid al Attas tarafından “Bilginin Sömürgeleştirilmesi ve Din: Müslümanların Modern Kimliklerine Dair Beklentiler ve Zorluklar” başlıklı açılış konferansına geçildi. Attas, “Müslüman Kimliği üzerine konuşurken sömürgeciliğin etkisinde olmayan ve kendi İslami geleneğimize ait kavramlar ile konunun ele alınması gerekir” sözlerine yer verdi.

Öte yandan Programın ilk gününde YTB tarafından “Türkiye'nin Dost Yüzü - YTB” başlıklı bir sunum gerçekleştirildi.

Gayrimüslim Ülkelerde Müslüman Kimliği

Imtiyaz Yusuf ise “Gayrimüslim Ülkelerde Müslüman Kimliği” konulu dersinde “Güneydoğu Asya’yı incelemek için Budizm’i bilmek zorunludur” diyerek Budizm ile İslam arasındaki benzerlikleri vurguladı. IISS Talks’un konuğu Fikret Karcic, konuşmasında “Bosna’yı diğer Sırbistan ve Hırvatistan gibi diğer Balkan ülkelerinden ayıran özellik İslami kimliğidir” sözleriyle Boşnak tarihindeki zorluklar ve tehditler üzerinden kimlik temasını inceledi.

Son olarak Dalia Fahmy, “İslamofobinin en yüksek olduğu dönem” ifadesiyle Amerika’da 2015’ten bu yana artan Müslüman karşıtlığına dikkat çekti.

Program kapsamında Imtiyaz Yusuf, Basma Abdelgafar ve Dalia Fahmy “Müslüman Kimliği” üzerine dersler verirken; Azyumardi Azra, Fikret Karcic ve Nassef Manabilang Adiong ise IISS Talks’a konuk oldu. Farklı coğrafyalardan örneklerin sunulduğu konuşmalarda Müslüman kimliğinin yansımaları sorgulandı. Benzer şekilde programda yer alan 7 farklı atölyede katılımcılar tarafından sunulan 28 bildiriyle kimlik meselesi tartışıldı.

Dinleyicilerin soruları, eleştirileri ve değerlendirmeleri eşliğinde yürütülen program son konuşma ile sona erdi. Programın bir sonraki tarihleri ise şimdiden merak konusu olmaya başladı.

IISS hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.