GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

31 Temmuz 2023

15 Ülkeden 40 Akademisyen İslam Dünyasında Sanat Ve Estetik Temasıyla İLEM'de Buluştu

2013 yılından bu yana İLEM’in yürütücülüğünde düzenlenen International ILEM Summer School (IISS) programının sekizincisi 24 - 30 Temmuz 2023 tarihlerinde gerçekleşti. Hindistan’dan Rusya'ya, Fransa'dan Amerika Birleşik Devletlerine kadar 15 ülkeden 40 akademisyen “İslam Dünyasında Sanat ve Estetiği Yeniden Düşünmek: Kavramlar, Teoriler ve Uygulamalar” teması etrafında İLEM’de bir araya geldiler.

Bu yıl İslam sanatlarını teorik, kavramsal ve sosyo-politik açılardan kapsamlı bir şekilde ele almayı hedefleyen IISS-8, İslam dünyasının önemli meselelerini gündeme taşımayı hedefleyen bir forum işlevi görüyor.

IISS Görkemli Bir Açılışla Sekizinci Kez Kapılarını Açtı

Heyecanla beklenen IISS-8, FSMV Üniversitesi Ayasofya Yerleşkesi’nde düzenlenen açılış programıyla sekizinci kez kapılarını açtı. Akademisyenler, katılımcılar, kültür-sanat camiasının önemli isimlerinin yer aldığı açılış programı 24 Temmuz Pazartesi günü saat 17.00’de açılış konuşmalarıyla başladı. İlk olarak İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Taha Eğri kürsüye geldi. IISS-8 programının İslam dünyasını ilgilendiren önemli konuları müzakere etmek üzere farklı perspektiflerden ve kültürel geçmişlerden gelen akademisyenleri bir araya getirmesi yönüyle akademiye odak konular etrafında sunduğu çok sesliliğe vurgu yaptı.   çeşitli katkılarda bulunmaktadır. “Ayasofya'nın minaresinin gölgesinde heyecanla beklediğimiz sekizinci IISS programının destekleyicileri ICYF, IRCICA, ILM, YTB, THY, ORANJE ve FSMV Üniversitesi'ne karşı şükran doluyuz” diyerek sözlerini sonlandırdı. Ardından İLKE Mütevelli Heyeti Başkanı Nihat Erdoğmuş, Oranje Instituut Direktörü Ali Eşlik, IGMG Türkiye Başkanı Ahmet Divleli, ICVF Başkanı Taha Ayhan, FSMV Üniversitesi Rektörü Fahameddin Başar ve IRCICA Genel Direktörü Mahmud Erol Kılıç IISS programı hakkındaki görüşlerini dile getiren konuşmalarından programın odağa aldığı temanın önemine işaret ettiler.

Program, ICYF’in düzenlediği “Enriching the Contemporary Worldview: Muslim Youth and the Aesthetic Foundations of Islamic Intellectual Heritage” başlıklı özel bir panelle devam etti. Panelde Dr. Wasamon Sanasen, Dr. Samir Mahmoud ve  Dr. Alidost Ertuğrul sunumlarını gerçekleştirdiler. Açılış programı verilen akşam yemeğinin ardından sonlandı. 


İslam Sanat ve Estetiği Uluslararası Gündeme Taşındı


6 gün boyunca süren IISS-8 programında İslam Dünyasında Sanat ve Estetik teması üzerine 1 panel, 3 seminer, 7 atölye ve 8 ders gerçekleşti. Dijital İslam sanatları, estetik propaganda, İslam sanatları ve toplumsal hafıza, geometri ve sembolizm, İslam estetiği ve oryantalizm gibi çeşitli alt başlıklarda derinlikli akademik tartışmalar yürütüldü. Programda bir yandan uzman hocaların ders ve seminerleri gerçekleşirken bir yandan da katılımcıların bildirilerini sundukları atölyeler düzenlendi. Uluslararası etkileşim ve bilgi ağının oluştuğu bu nitelikli akademik alanda geçmişten günümüze İslam sanatları ve estetiği üzerine düşündürücü akademik tartışmalar yürütüldü. Böylece katılımcılar, İslam sanatı ve kültürünün zengin çeşitliliği ve mirası hakkında daha derin bir teorik ve pratik takdirle programı tamamladılar.  

IISS-8 altıncı ve son gününde gerçekleşen kapanış oturumu ile sona erdi. Kapanış oturumu, IISS-8 düzenleme komitesi başkanı Elmin Aliyev ve düzenleme komitesi üyeleri Ahmet Köroğlu, Emin Lelic, Ömer Faruk Yeni'nin program hakkındaki değerlendirmeleri ile başladı. Ardından katılımcılar da program hakkında görüş ve düşüncelerini dile getirdiler. 

Aliyev konuşmasında öncelikle programa destek veren IRCICA, ICYF, ILM, YTB, THY, Oranje Instituut ve FSMV Üniversitesine teşekkür etti. Ayrıca İslam Sanat ve Estetiği teması üzerine sundukları farklı bakış açılarıyla donanmış değerli akademik katkılardan dolayı tüm program katılımcılarına minnettarlığını dile getirdi. Programda sunulan bildirileri kitaplaştırarak bilim dünyasına kazandırmayı amaçladıklarını dile getiren Aliyev, bunun için gerekli çalışmalara kısa sürede başlayacaklarını ifade etti. Türk musikisi icrası ile devam eden  oturumun ardından katılımcılara verilen sertifikalar ile program sona erdi.

İslam Dünyasının Önemli Meseleleri Ele Alınıyor

Bu yıl, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Islamic Cooperation Youth Forum (ICYF), Fatih Sultan Mehmet Vakıf University (FSMVU), Research Centre For Islamic History, Art and Culture (IRCICA), Oranje Instituut, International League of Academicans (ILM)’nin destekleriyle düzenlenen IISS, İslam dünyasının önemli meselelerini gündeme taşımayı hedefleyen bir forum işlevi görüyor.

Uluslararası katılımlı IISS, benzer alanlarda araştırmalarını yürüten uluslararası akademisyen ve araştırmacıları yakından tanıma ve ağ oluşturma, bununla birlikte yeni akademik üretimlere temel teşkil etme bakımından verimli bir alan oluşturuyor. 

Sekizinci IISS programının güncel katılımcıları ve bildiri özetleri ile farklı temalarda gerçekelşen önceki programlara ilişkin detaylara iiss.ilem.org.tr adresinden ulaşılabilir. Ayrıca @ilmietudler Twitter hesabından program akışı ve içeriğe dair derlenen notlar takip edilebilir.