GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

03 Aralık 2022

"Klasik Dönem İslam Siyaset Düşüncesinde Adalet" Çalıştayı Gerçekleşti

İslam Siyaset Düşüncesi Projesi (İSD) kapsamında 26 Kasım Cumartesi günü gerçekleşen "Klasik Dönem İslam Siyaset Düşüncesinde Adalet: Teoriler ve Kavramlar" çalıştayında 4 oturumda 12 tebliğ sunuldu.

İlmi Etüdler Derneği bünyesinde gerçekleştirilmekte olan İslam Siyaset Düşüncesi Projesi’nin ikinci çalıştayı olarak düzenlenen bu toplantıda ‘adalet’ kavramı masaya yatırıldı.

Çalıştayda İslam siyaset düşüncesinin İslam öncesi toplumlardan devraldığı fikrî mirasın izleri dört farklı cihetten ele alındı. İLEM Teras Salon’da tüm gün boyunca süren çalıştayda fıkıh ve siyasetname, tefsir-hadis, kelam, tasavvuf ve İslam felsefesi disiplinlerinin temel metinleri bağlamında tartışıldı.

Geniş bir katılımla İLEM Teras Salon gerçekleştirilen çalıştayda Adnan Demircan, Elmin Aliyev, Soner Gündüzöz, Mustafa Demirci, Vecdi Akyüz, Hasan Tuncay Başoğlu tebliğlerini sundular. Oturum moderatörlüklerini ise; İbrahim Halil Üçer, Özlem Bağdatlı, Süleyman Güder, Hakan Hemşinli yürüttü.

Birinci oturumda Oğuz Haşlakoğlu “Platon Düşüncesinde Adaletin Anlamı: Politeia Diyaloğu”, Cahid Şenel “Yeni Platonculukta Adalet” ve Harun Öğmüş “Kadim Arap Şiiri Çerçevesinde İslam Öncesi Arap oplumunda A-d-l Kavramı” başlıklı bildirilerini sundular.

İkinci oturumda ise Ayhan Bıçak “Türk Düşüncesinde Yönetim Anlayışı” ve Yunus Kaplan “Elmin Aliyev – Sasani Adalet Anlayışının İslam Siyaset Literatüründeki İzdüşümleri” başlıklı bildirilerini tartıştılar.

Öğle arasının ardından başlayan üçüncü oturumda Nihat Uzun “Ayetler ve Hadisler Bağlamında Siyaset-Adalet İlişkisi”, Asım Cüneyd Köksal “Adalet Tasavvurunun Dönüşümü” ve Metin Özdemir “Siyasi Adalet Kavramının Tarihsel Arka Planı ve Günümüze Yansımaları” başlıklarındaki bildirileri etrafında adalet kavramının ele aldılar.

Son oturumda Özkan Öztürk “Her Şey Yerli Yerinde: Tasavvuf Düşüncesinde Siyaset-Adalet İlişkisi”, Hasan Hüseyin Adalıoğlu “Siyasetnamelerde Adalet” ve İbrahim Aksu “Adalet Siyasî Bir Erdem Midir?” başlıklı bildirilerini sundular.

Dört oturumun ardından kapanış oturumunda Ömer Türker ve Yunus Kaplan, tebliğlerde tartışılan meselelerden hareketle değerlendirme konuşmaları yaptılar. Ardından katılımcı hocalara sunulan hediye takdimi ile birlikte çalıştay sona erdi.