GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

25 Nisan 2018

İLEM Eğitim Programı “İstanbul ve Mûsikî” Başlıklı Kapanış Konferansını Gerçekleştirdi

İLEM Eğitim Programı 2014 – 2015 eğitim yılını Müzikolog Yalçın Çetinkaya’nın teşrifi ile yapılan “İstanbul ve Mûsikî” temalı Kapanış Konferansı ile taçlandırdı.

İlmi Etüdler Derneği (İLEM) yıl boyu düzenlediği çeşitli ilmi çalışmaları “İstanbul ve Mûsikî” temalı bir kapanış konferansıyla taçlandırarak dönemi sona erdirdi. Program Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde, 2 Mayıs Cumartesi günü 15.00 itibarıyla ilgilileri ile buluştu. Müzikolog Yalçın Çetinkaya’nın sözlerinde vücut bulan konferans mûsikînin de ruhuyla birleşerek katılımcılara baharın geldiğini hatırlattı. Konuşmasında Osmanlı İstanbul’una değinen Çetinkaya birçok yüzüyle gündelik yaşamımızda hemhal olduğumuz şehr-i İstanbul’un ahenkli iklimine mûsikî vasıtasıyla kapı araladı.

Katılımcıları işte bu kapıdan geçiren konuşma, dinleyenlerini Galata’dan emanet alıp Yenikapı’ya, Bahariye’den geçerek Beşiktaş’a ve konuşmanın vuku bulduğu mekan olan Üsküdar’a ve bu semtlerin Mevlevihanelerine kadar taşıdı. Vaktiyle bu mekanlarda var olan ve mekanların da kendilerinde var olmalarına imkan tanıyan bestekârların hayatlarına dokunuldu. Kimliğini şehr-i İstanbul’un günümüzde belki de yakalamakta zorlanacağımız ikliminde bulan bestekârların şahsında program boyunca bir medeniyetin mûsikîsine şahit olundu. Bu şahitlik İstanbul mûsikîsinden seçme eserlerin icra edildiği ney, kanun ve ud dinletisi ile pekiştirildi.

İLEM “İstanbul ve Mûsikî” konferansının ardından Eğitim Programı olarak 13. dönem mezunlarını verdi. Üç yıl boyunca medeniyetimizin köklerinden beslenerek yeni bir hayat nizamı için gerekli bilgi ve birikimi oluşturmak yönünde aldıkları eğitim sonucunda mezun olmaya hak kazanan öğrenciler için bir mezuniyet töreni düzenlendi. Gönüllerde mûsikînin bıraktığı izin yanı sıra ilme gönül vermiş gençler de bu bahar ve mûsikî gününe iz bıraktı. Mezunlara belgelerinin ve hediyelerinin takdim edilmesinin ardından program nihayete erdi.