GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

19 Kasım 2022

ILEM International'dan Pakistan’a Kurumsal Ziyaretler

İlmi Etüdler Derneği (İLEM) heyeti 15-18 Ekim 2022 tarihlerinde Pakistan’da resmi ve sivil akademik kurumlara bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

ILEM International Komisyon Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Köroğlu ile İLEM Yönetim Kurulu Üyesi Latif Karagöz Pakistan’ın Lahore ve İslamabad şehirlerinde bulunan farklı kurumlarla görüşme gerçekleştirildi.

Pakistan’daki ilk günde Institute of Discourse Perspectives (IDP) direktörü Dr. Sajid Iqbal ve Penjab Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi dekanı Prof. Dr. Ishtiaq Gondal ile yapılan görüşmede İLEM’in faaliyetleri hakkında bilgi verildi. IDP’nin amaç ve faaliyetlerini tanıtan Prof. Gondal; İLEM’in modelleyebilecekleri çalışmalar yaptığını ifadesinde bulundu. Görüşme ortak çalışma imkanları üzerine istişareler ile neticelendi.

Pakistan ziyaretinin ikinci durağı PAK-TURK Maarif Okulları oldu. Maarif Vakfı Pakistan sorumlusu Harun Küçükaladağlı ve vakfın akademik çalışmalar koordinatörü Buğra Özler ile görüşme gerçekleştirildi. İLEM heyeti, İLEM’in uluslararası ilişkiler üzerine yürüttüğü kurumsal ve akademik çalışmaları anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Akabinde Maarif Vakfı’nın bölgedeki çalışmaları hakkında detaylı bilgi alındı. Görüşme neticesinde İLEM öğrencilerinin Maarif Vakfı okullarında dönemlik stajlar yapması gibi imkanlar masaya yatırıldı.

Ziyaretlerin üçüncü durağında Ahmet Köroğlu, muhtelif bölümlerden öğretim üyelerinin katıldığı bir toplantıda National University of Modern Languages (NUML) Sosyal Bilimler Fakültesi’nde “Turkish Experience to Reform the Society in İslamic Context” başlıklı bir seminer gerçekleştirdi. Seminerin ardından NUML rektör yardımcısı Zubair Iqbal ile bir görüşme gerçekleştirilerek İLEM’in çalışmaları hakkında bilgi verildi. Iqbal, İLEM’in düzenleyeceği uluslararası çalışmalara kurumsal destek verebileceklerinin altını çizerek ortak çalışmalar noktasında tekliflere açık olduklarını ifade etti.

Yoğun bir ziyaret süreci yürüten İLEM heyeti İslamabad’daki son ziyaretini Institute of Policy Studies (IPS)’e gerçekleştirdi. IPS tarafında kurumun başkanı Khalid Rahman, Genel Sekreter Naufil Shahrukh ve Araştırma Merkezleri Koordinatörü Syed Nadeem Farhat’ın katılımıyla ağırlanan İLEM heyeti gerek eğitim ve projeler gerekse uluslararası faaliyetler odağında İLEM’in çalışmalarından bahsetti. IPS’nin faaliyet alanları hakkında alınan bilgiler sonrasında kurumlar arası ortak çalışma ve iş birliği imkanları istişare edildi.

Pakistan programının son günündeki ziyaret University of Management and Technology (UMT) İslam Düşüncesi ve Medeniyeti Bölümü’ne oldu. Bölüm başkanı Dr. Hassan Shakeel Shah ve beraberindeki öğretim üyelerine İLEM’in faaliyetleri tanıtıldı. Ardından bölümün The Journal of Islamic Thought and Civilization dergisi editörü Dr. Humaira Ahmad ile görüşüldü. İslam Düşüncesi ve Medeniyeti Bölümü ve özelde bölümün dergisi kapsamında yapılabilecek ortak çalışma ve faaliyetler değerlendirildi.

Kurumlararası tanışıklık ağlarının geliştirilerek ortak çalışma imkanlarının görüşüldüğü İLEM heyetinin Pakistan ziyaretleri karşılıklı hediyeleşmelerle sona erdi.