GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

26 Ağustos 2023

Bursa Yaz Akademisi Anadolu’ya İlim Köprüsü Kurdu

İLEM'in 2002 yılından bu yana sürdürdüğü İLEM Eğitim Programı’nın köklü birikiminin Anadolu'daki öğrencilere açılan kapısı; Bursa Yaz Akademisi programı 21-25 Ağustos tarihleri arasında Bursa’da gerçekleşti.

Bu yıl İLEM ve Bursa Yıldırım Belediyesi ortaklığında düzenlenen program önceki yıllardan farklı olarak Bursa’da düzenlendi. Lisans 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin başvurabileceği programda kabul alan 60 katılımcı ile alanında uzman hocalar Bursa’da buluştu. Beş gün boyunca dolu dolu geçen programda fikri, tarihi ve sosyal meseleler üzerine akademik tartışmaların yürütüldüğü seminer dersleri Bursa Teknik Üniversitesinde düzenlendi. Bunun yanı sıra programın ana bileşenlerinden olan film kritikleri ve Bursa şehir gezisi düzenlendi.

Seminerler, Film Kritikleri ve Bursa Şehir Gezisi

Bursa Yaz Akademisi ilk günü açılış programı ile başladı. İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Taha Eğri ve Bursa Yıldırım Belediyesi Başkanı Oktay Yılmaz açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler.

İlk olarak söz alan Eğri; Bursa Yaz Akademisi programı çatısı altında Anadolu'nun dört bir yanından gelen öğrencilerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuşmasının devamında Eğri, bu programın İLEM Eğitim Programının köklü birikimiyle ortaya çıktığına değinerek Bursa Yaz Akademisi’ne katılan öğrencilerin de artık birer İLEM mensubu olduğunun altını çizdi.

Yılmaz ise; İLEM ile birlikte düzenlenen Yaz Akademisi projesinin insanı merkeze alan bir gayretin meyvesi olduğunun altını çizerek Yaz Akademisi’ne katkı sunan birbirinden kıymetli hocaların ve farklı illerden gelen öğrencilerin Bursa'da en iyi şekilde ağırlanacağını dile getirdi.

Beş gün boyunca süren seminerlerde sosyal bilimlerin farklı disiplinlerinde alanında uzman hocalar ağırlandı. İbrahim Halil Üçer’in "İslam Düşüncesine Giriş" başlıklı semineri ve ardından Kübra Bilgin Tiryaki’nin teoriler ve güncel sorunlar odağında ahlak meselesini ele aldığı “Ahlak Teorisi ve Güncel Sorunlara Bakış” başlıklı semineri ile ilk gün tamamlandı.

Bursa Yaz Akademisi'nin ikinci gününde Lütfi Sunar, “Türkiye’de Modernleşme ve Toplumsal Değişim” başlıklı semineri verdi. Türkiye’nin toplumsal yapısının ve değişiminin iktisadi, demografik, siyasal ve sosyal boyutlarıyla ele alındığı seminerde öğrenciler, etkileşimli bir alanda meseleleri karşılıklı tartışma imkanı buldular.

Heyecanla beklenen Bursa şehir gezisi programın üçüncü gününde gerçekleşti. Bursa Yaz Akademisi öğrencileri Bursa’nın kültürel mirasını keşfettiler. Rehberler eşliğinde kadim şehri adım adım gezme imkanı buldular. Şehir gezisinin ardından öğrenciler Yıldırım Medresesi atmosferinde icra edilen musiki ile günü sonlandırdılar.

Dördüncü gün seminerleri ile devam eden Bursa Yaz Akademisi’nde öğrenciler ilk olarak M. Hüseyin Mercan’ın “Modern Siyasal Düzen” başlıklı seminerini dinlediler. Günün ikinci seminerinde ise Mehmet Aysoy’un “Modern Dünyada Hikmet ve Hakikat İlişkisi” üzerine konuştu.

Bursa Yaz Akademisi’nin son gününde ise İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Taha Eğri “Modern İktisadi Düzen” başlıklı semineri ile öğrencilerle buluştu. Ardından Hasan Ramazan Yılmaz’ın verdiği “Son Dönem Türk Sinemasının Görsel Dili” başlıklı son seminerde film kritikleri yapıldı.

Sertifika Töreni 

Beş günde yedi farklı seminer dersi alan öğrenciler sosyal bilimlerin temel meseleleri teorik ve pratik yansımalarıyla kuşatıcı bir zeminde tartışmaya imkanı buldular. Bu verimli alanda öğrenciler derslerde hocalarla yakından tanıştılar ve sorularına etkili yanıtlar aldılar.

Bir yandan akademik seminerler öte yandan şehir gezisi ve film kritikleri içeriği ile verimli ve keyifle geçen Bursa Yaz Akademisi programı düzenlenen sertifika töreni ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. Anadolu'nun çeşitli illerinden ve ayrılan özel kontenjan ile deprem bölgesinden gelen öğrencilerden oluşan katılımcılarımıza teşekkür ederiz.