GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

17 Aralık 2022

3. İlmi Sivil Kuruluşlar Çalıştayı Gerçekleşti

İLEM öncülüğünde gerçekleştirilen İlmi Sivil Kuruluşlar Çalıştayı’nın üçüncüsü "Özgün Dilimizde Ortaklaşmak" teması ile 17 Aralık 2022 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleşti.

2020 yılından beri düzenli olarak gerçekleştirilen çalıştaya bu yıl İlim Yayma Cemiyeti, Gab Ankara Genç Akademisyenler, Ensar Akademi, İlmi Düşünce Mektebi, Bilhikem, Genç Ufuklar Topluluğu, UDEF, Kocaeli İhtisas Programı, İrfan Okulu, Doğu Batı Bilim Sanat Derneği ve Ereğli Okuma Halkası kurumları katılım sağladı. Öncelikle kurumlar arası bir tanışma gerçekleştirmek maksadıyla her kurum ilmi çalışmaları ve yaptıkları faaliyetleri etrafında kendilerini tanıttı.

Program İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Macit’in açılış konuşması ile başladı. İLEM’in sivil bir kuruluş olarak ortaya koyduğu çalışmalarından bahseden Macit, İlmi Sivil Kuruluşlar Çalıştayı ile İLEM’in sivil kuruluşlar arasından bağları kuvvetlendirmek ve mevcut soru ve sorunlara çözümler üreten bir zemin oluşturmak amacını dile getirdi.

Akabinde Necdet Subaşı verdiği seminerde, İlmi Sivil Kuruluşlar Çalıştayı’nın ilim adamlarının özgün gayretleri ile ortaya çıkan faaliyetleri arasında tanışıklık ve eylemliliği sağlamanın bir vesilesi olacağından bahsederek "Kurumlarımız arasında lehçe farkı var ve bu çok kıymetli. Fakat ortak bir dile de ihtiyacımız var." sözlerini sarfetti.

Müzakerelerle devam eden program, İbrahim Halil Üçer’in moderatörlüğünde "Özgün Dilimizde Ortaklaşmak" teması odağında gerçekleşti. Oturumlarda bilme, olma biçimleri ve yer bildirimleri hususunda kurumlar arasında istişareler gerçekleştirildi. Bu bahis üzerine yaptığı konuşmasında Üçer, kurumların hangi soruları sorması gerektiği ve bu sorular üzerine inşa edilecek doğru soruların kurumların yer bildirimlerinde basamak atlanmasına nasıl yardımcı olacağına değindi. Güncel durumda gerek Türkiye gerekse dünya da yükselen sivil alanın güç kaybına uğrayacağı bir eksen görüntüsü ile karşı karşıya kalındığı gündem edilerek sivil ilmi birikimindeki çözülmenin karşısında hazırlıklı olma durumunun ancak “özgün bir dili sahiplenmek ve o dilde ortaklaşmak” ile mümkün olacağı savı üzerine müzakareler yürütüldü.

Program sonunda bir değerlendirme yapan İLEM Mensuplar Komisyonu Başkanı Yunus Çolak tüm katılımcılara katılımları ve katkılarından dolayı teşekkür ederek sivil kuruluşları bir araya getiren bu çalıştayların devam edeceğini duyurdu.