GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

23 Mayıs 2018

16.Dönem Kapanış Konferansı ve Mezuniyet Programı Gerçekleştirildi

İLEM Eğitim Programı kapsamında gerçekleştirilen kapanış konferansının bu yıl ki konuğu Şair ve Yazar Ahmet Mercan oldu. Mercan, “Modern Dönemin İmkanları ve Estetik Yolculuğumuz” başlıklı konuşmasında gençlerle mümin sanatçının sonsuzluk literatürüne olan yolculuğunu paylaştı.

İlmi Etüdler Derneği (İLEM) her yıl Mayıs ayının ilk haftası gerçekleştirilen kapanış konferansı ve mezuniyet programının bu yıl 16.sı düzenlendi. Şair ve Yazar Ahmet Mercan’ın “Modern Dönemin İmkanları ve Estetik Yolculuğumuz” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdiği kapanış konferansında Mercan “modern” dönemin imkanları üzerinden “sanat” ve “estetik” algısına dair önemli paylaşımlarda bulundu.

İLEM Eğitim Komisyonu Başkanı Abdülkadir Macit’in selamlama konuşmasıyla başlayan program İLEM Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güder, İLKE İlim Kültür Eğitim Derneği (İLKE) Yürütme Kurulu Başkanı Lütfi Sunar ve İLKE Mütevelli Heyeti Başkanı Davut Şanver’in açılış konuşmalarıyla devam etti.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan konferansta Ahmet Mercan modern sanat anlayışının Batı kültürünün etkisinde olduğunu belirterek, İslam sanatı ve mümin sanatçı üzerinden bugünkü sanat ve estetik anlayışını değerlendirdi. “İnsanın varoluş gayesinden uzaklaştığında yani fıtratına yabancılaştığında körleşmeye başlamaktadır. Mümin sanatçı ise sonsuzluk literatürüne sahip olma ve bu zenginliği içinde barındırdığı için bu körleşmeden ve tekrardan kurtulmayı duraksız yürüyüş imkanıyla zenginleştirir.” şeklinde konuşan Mercan, mümin sanatçının kazanımlarını dile getirdi.

Sanatın sekülerleşmesine  de değinen Mercan, “İslam’ın sanat anlayışı haram üzre konumlanmaktadır. Oysa insanı tanrılaştıran, beden üzerinden güzellik anlayışı kuran Grek sanatının farklı bir yürüyüşe sahip olduğu hepimizce malumdur. Bu iki anlayışı karşılaştırdığımızda İslam da bedenin emanet oluşu, ailenin dokunulmazlığı, insanın mahrem boyutuyla kişiliğinin zengin içeriğe sahipliği, cinselliği sanatın bir unsuru görmemesinden kaynaklanmaktadır. Fakat modern dönemde insanın mahremiyet boyutundan koparılması sanatın zevklere endekslenmesiyle seküler sınırlara taşınmıştır.”

İslam coğrafyasında bulunan mimari eserlerden örnekler de verdiği konuşmasına Mercan bu örnekler üzerinden sanatın dokunulmazlığına, onun saygınlığına ve sınırlar ötesinde tüm dünyaya mal olduğuna vurgu yaparak son verdi.

Konferansın ardından birinci kademe öğrencimiz Ubeydullah Gülaçar ve arkadaşları musiki dinletisi gerçekleştirdi. Dinletinin ardından da mezuniyet programı başladı. İLEM Eğitim programına üç sene devam eden kademe öğrencilerine sertifikaları verildi.