GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

29 Kasım 2023

“Cumhuriyetin 100. Yılı Seminerleri” İlk Oturumu İLEM’de Gerçekleşti

Cumhuriyetin 100. Yılı Seminerlerinin ilk oturumu 9 Kasım Perşembe günü İLEM’de gerçekleşti. Seminerin ilk oturum konuğu olan Kurtuluş Kayalı, “1980’li yıllarda herkesin ve fikrin değiştiğini ve gerek sol gerek milliyetçiler gerekse İslamcıların kendi haricinde olanlara daha ılımlı davranması açısından toplu bir liberalleşme yaşandı” dedi.

Türk modernleşmesinde önemli tartışmaları ve fikri yönelimleri ele alan seminerin ilk oturum konuğu Kurtuluş Kayalı oldu. Kurtuluş Kayalı, “Cumhuriyetin 100. Yılında Türk Düşüncesinin Temel Meseleleri” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi. İLEM İhtisas Çalışmalarının, mevzubahis toplumsal değişimi ilmi perspektifte ele almak maksadıyla düzenlediği  ve yoğun katılım sağlanan seminerde Kurtuluş Kayalı, Türkiye’de bulunan fikir ve düşünce odaklarının çok fazla ortak noktaları olduğunu toptan farklı veya özerk entelektüellerin varlığına rağmen bu özelliğe sahip bir fikrin varlığından bahsetmenin kolay olmadığını ifade etti.

“Türkiye’de bulunan fikir ve düşünce odaklarının çok fazla ortak noktaları var”

Seminerde konuşmalarını gerçekleştiren Kurtuluş Kayalı, “100 yıl boyunca Türk Düşüncesinde fikirlerin doğuşu, gelişmesi ve her biri için geçerli olacak şekilde deformasyonu olduğunu belirten Kayalı Türkiye’de bulunan fikir ve düşünce odaklarının çok fazla ortak noktaları olduğunu toptan farklı veya özerk entelektüellerin varlığına rağmen bu özelliğe sahip bir fikrin varlığından bahsetmenin kolay olmadığını” ifade etti. Kayalı daha sonra 1980’li yıllara değindi.

1980’li yıllarda herkesin ve fikrin değiştiğini ve gerek sol gerek milliyetçiler gerekse İslamcıların kendi haricinde olanlara daha ılımlı davranması açısından toplu bir liberalleşme yaşandığını söyleyen Kayalı daha önceki dönemlerde halkın Demokrat Parti ve Adalet Partisinin desteklemesinde merkezde olmayan bir liberalleşmenin Türk siyasetinde darbe sonrası yıllarda hürriyetleşmeyle beraber kendisine yer bulduğunu ve Türkiye’de bulunan fikir akımlarının meselelere daha global ölçekli bakmaya başladığını belirtti.

 “Türkiye’de akademik irtifa kaybı yaşanıyor”

Açıklamalarına devam eden Kurtuluş Kayalı, “Türk fikir hayatında başlayan bu globalleşmeyle beraber erken cumhuriyet döneminde Amerika ve Batı ülkeleri benzeri demokrasinin neden Türkiye’de olmadığı tartışmalarının derinlikli bir tartışma olmadığını o yıllarda bunun ülkenin siyasi halinden dolayı mümkün olmadığını görmenin zor olmadığı ifade eden Kurtuluş Kayalı Kemalizm’in Türkiye’de üç farklı dönemde farklı açılardan ele alınıp tartışıldığı bir akademik ve siyasi geçmiş olmasına rağmen bugün mevcut olan Kemalizm eleştirisinin de savunusunun da akademik irtifa kaybı yaşadığını ve her geçen gün akademik çevrelerin kalifiye tartışmalar ortaya koyamadığını bunun hem günümüz hem de ilerisi için sıkıntılı” olduğunu söyledi.