GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

24 Nisan 2018

''2000 Sonrası Türkiye İktisadının Değişimi'' Kitabı Çıktı!

İLEM'in yürütücülüğünde İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından desteklenen '2000 Sonrası Türkiye İktisadının Değişimi' başlıklı araştırmanın raporlarından oluşan kitap yayımlandı.

Fiilen 2010 yılında başlayarak 2011 yılında tamamlanan projenin araştırmaları kapsamında her biri ilgili alanının uzmanı olan araştırmacılar tarafından on bir rapor hazırlandı. Ortak bir yaklaşımla ve bütünlük arz edecek nitelikte olan on bir farklı konuda kaleme alınan raporlar bir araya getirilmesiyle 2000 Sonrası Türkiye İktisadının Değişimi kitabı araştırmacıların istifadesine sunuldu.

Kitabın Hakkında

Kitapta 2000 sonrasında Türkiye’nin iktisadi yapısında ve iktisat politikalarında yaşanan değişimleri tespit ederek döneme ilişkin değerlendirmeler ye almaktadır. 

Birinci bölümde 2000’li yıllarda izlenen iktisat politikalarına zemin oluşturan gelişmelere odaklanılmaktadır. Bu bağlamda küreselleşme ve iktisadi entegrasyonun Türkiye’ye etkileri ile 1990’lı yıllardan beri IMF ile sürdürülen ilişkiler ve Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı ele alınmaktadır. İktisat Politikaları başlıklı ikinci bölümde ise para, bankacılık, maliye ve dış ticaret gibi makroekonomik politika alanlarını ele alıp büyümenin kaynaklarını irdelemektedir. Ayrıca kilit sektörlerden sanayi ve enerji sektörlerine yönelik politikalar değerlendirilmektedir. Son bölümde ise bu politikaların topluma yansımaları bağlamında istihdam ve sosyal güvenlik alanlarında izlenen politikaların bir değerlendirmesine yer verilmektedir.

Kitap bu haliyle iktisat politikaları alanında eğitim ve araştırma faaliyetleri sürdüren tüm kurumlar için bir başvuru kaynağı olma özelliği taşıyor. Bunun yanı sıra ktisat politikalarının üretilmesinde etkin olan kamu kurumları ve özel kuruluşlar için de dönemin bütünlüklü bir değerlendirmesini sunuyor.