GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

BAĞIŞ E-BÜLTEN

25 Haziran 2022

İslam Siyaset Düşüncesi Kuruluş Dönemi: Risaleler ve Temel Sorunlar

İslam Siyaset Düşüncesi Projesi (İSD), siyaset düşüncesine dair İslam’ın modern öncesi döneminde tartışılan meselelerini yeniden kazanarak günümüz ilim ve fikir dünyasının gündemi haline getirmek ve böylece hâlihazırdaki siyasi sorunların tespit, tahlil, tenkit ve çözümünde geçmiş birikimden azami ölçüde istifade etmeyi amaçlamaktadır. İSD’nin bu çalışmalar vasıtasıyla özellikle şahıs, mefhum, mesele, müessese, dönem, literatür ve bölge boyutlarında uzmanlar yetiştirmeye imkan verecek bir proje olması hedeflenmektedir. Proje İLEM ve Sultanbeyli Belediyesi iş birliğinde yürütülmektedir.

Bu kapsamdaki çalışmalardan biri olarak düzenlenen "İslam Siyaset Düşüncesi Kuruluş Dönemi: Risaleler ve Temel Sorunlar" başlıklı çalıştay gerçekleştirilecektir.

Çalıştay, İslam medeniyetinde oldukça zengin bir içeriğe sahip siyasetname geleneğinin ayrıntılı olarak müzakere edileceği ve muhtelif açılardan sorunsallaştırılacağı bir dizi çalıştayın ilk halkasını oluşturmaktadır. Bu sebeple tarihsel olarak İslam siyaset düşüncesinin kuruluş dönemi üzerine yoğunlaşmakta ve bu dönemde kaleme alınmış eserlerin bir kısmını incelemeyi amaçlamaktadır.

Hz. Ali’nin Malik b. Hâris el-Eşter’e yazdığı mektup üzerinden İslam’da siyasi düşünceyi kuran temel değerler; Ahd-i Ardeşir üzerinden hilafetten saltanata geçişte Sasani geleneklerinin etkisi; Abdullah İbnü’l-Mukâffa metinleri üzerinden hem Sasani geleneğinin fıkhın kanunlaşması tartışmalarındaki etkisi hem de dönemin siyasi düşüncesinde değer ve olgu tartışması; Abdülhamid Katib’in Ahdü Mervan’ı, Tahir b. Hüseyin’in mektubu ve Mevla Ebu’l-Alâ Salim’in Kitâb fi’s-siyâseti’l-âmmiyye adlı eseri üzerinden siyasi uygulamalara yön veren ilke ve yaklaşımlar müzakere edilecektir. Bu bağlamda Çalıştay’da siyasetnâme geleneğinin oluşum süreci, hem Kurân ve Sünnetin kurucu ilkeleri hem kadîm geleneklerin tevarüsü hem de tefsîr, hadis, kelâm, fıkıh ve tasavvuf gibi kuruluş sürecindeki İslami ilimlerin etkileşimi bağlamında ele alınacaktır.

Katılım: Program, 02 Temmuz 2022 Cumartesi günü saat 09.45 ile 17.40 arasında gerçekleşecektir. İLEM Teras Salonda yüz yüze gerçekleştirilecektir. İlgili olan herkesin katılımına açıktır.

 

Başlangıç Tarihi Başlangıç Saati Bitiş Tarihi Bitiş Saati Yer
02 Temmuz 2022 09:45 02 Temmuz 2022 17:40 İLEM